7 Temmuz 2009 Salı

Büyük Adamların Büyük Kitapları:
Tuğla-Kitap Sendromu Nasıl Aşılır?


Bazı kitaplar vardır, onları okumak cesaret ister. Bunlar, büyük yazarların büyük kitaplarıdır. Özellikle siyaset/ekonomi üzerine yazılmış olanlar, herkesin hakkında bir iki klişe cümle söyleyebildiği, ama çoğu kimsenin okumaya cesaret edemediği büyük birer “fobi” olarak karşımıza çıkarlar. Bu fobiyi yenmenin çeşitli yolları vardır; şanslı olanlar sosyal bilimler ile ilgili bir üniversite bölümünde siyaset felsefesi, siyasal düşünce, siyaset kuramı gibi farklı adlar altında bazı giriş dersleri alırlar ve aslında bu “büyük” kitapların o kadar da korkulacak eserler olmadığını görürler. Ancak böyle bir şansı olmayan ve büyük kuram kitaplarıyla başbaşa fobik zamanlar geçirenlerin tek yolu, büyük kuramlar üzerine yazılmış “giriş” kitaplarını okumaktır.
Cezayirli Sosyolog Philippe Corcuff’un “Siyasetin Büyük Düşünürleri” adlı kitabı da bu fobimizi yenebilmemiz için bizlere bir fırsat sunuyor. Siyaset felsefesine giriş niteliğindeki bu kitap diğer giriş kitapları gibi büyük düşüncelerin büyük anlatıcısı olmak yerine mütevazı bir başlangıç kitabı olmayı tercih etmiş. Dolayısıyla kraldan çok kralcı olmak yerine farklı krallıkları gösteren bir pusula işlevi görüyor. Kitap Platon’dan başlayarak, Aristoteles, More, Machiavelli, La Boétie, Hobbes, Locke, Montesquieu, Rousseau, Smith, Kant, Marx, Fichte, Tocqueville, Benjamin, Lévinas, Nietzsche, Derrida, Proudhon, Arendt, Wittgenstein, Negri gibi zaman zaman adlarını telaffuz ederken bile çekindiğimiz birçok düşünürü –Corcuff’un kendi deyimiyle- okumaya davet ediyor.
Güncel olanın her şeyin üstüne bir kabus gibi çöktüğü, güncel olmayan her şeyin çöp olarak değerlendirildiği günümüzde, geleneğe ve geleneğe mal olmuş bu yazarlara dönmenin gerekliliğini “benzeşik olanı anlamak” olarak açıklıyor Corcuff. Kitapta bahsi geçen gelenek fikri geçmişle aynı olan değil, aksine “sürekli yeniden icat edilen” bir durum. Bu bakış açısı, siyasetin geçmişle bağlaşık durağan yapısını kırarak siyaseti tarihsel olarak çeşitlilik gösteren bir konumda algılamamızı ve “büyük kuramları” okurken günümüzle benzeşik olan üzerinden bağlantı kurmamızı sağlıyor.
Siyaset ve ekonomi hakkındaki fobilerini yenmek isteyen ve bu konuda eleştirel olanaklar arayanların; klişelere boğulmadan derin sulara girmesini sağlayan bu kitap hem siyaset felsefesi üzerine düşünen/araştıran üniversite kürsülerinin hem de sorularına yanıt arayan “yurttaş”ların önemli bir başlangıç noktası olmak için raflardaki yerini aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder